Reklama

Placki ziemniaczane z łososiem i śmietaną

Składniki

  • 750 g ziemniaków
  • cebula
  • jajo
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g wędzonego łososia
  • szklanka gęstej śmietany lub jogurtu typu greckiego
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • kilka gałązek koperku
  • 1–2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Śmietanę lub jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy pieprzem, solą i odstawiamy do lodówki. Plastry wędzonego łososia dzielimy na mniejsze porcje. Gałązki koperku płuczemy i osuszamy.

Obraną cebulę drobno siekamy, a ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Ziemniaki odcedzamy z nadmiaru płynu i przekładamy do miski. Dodajemy jajo, mąkę ziemniaczaną, doprawiamy pieprzem, solą, odrobiną gałki muszkatołowej, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i z powstałej masy smażymy placki 3-4 minuty z obu stron na jasnozłoty kolor.

Reklama

Przekładamy na papierowe ręczniki, by osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Na każdy jeszcze ciepły placek ziemniaczany wykładamy łyżeczkę śmietany, na nią kładziemy kawałek łososia. Całość dekorujemy niedużą gałązką koperku i od razu podajemy.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy