Przejdź na stronę główną Interia.pl

Placki z gulaszem

Kartofel to podstawa mnóstwa prostych, ale pysznych potraw.

 

Reklama


Składniki dla: 4

Składniki

  • 80 dag ziemniaków
  • 30 dag wieprzowiny
  • 1 jajko
  • po 1/2 papryki czerwonej i zielonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka majeranku
  • liść laurowy
  • ostra papryka
  • sól, pieprz

1 Jedną cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju, przełożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu obsmażyć pokrojone w kostkę mięso, też przełożyć do rondla. Dodać listek laurowy, sól, pieprz, majeranek i ostrą paprykę. Podlać szklanką wrzątku i dusić. 2 Mięso dusić do miękkości (około godziny) na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę papryki oraz odsączoną kukurydzę. Zaprawić zasmażką z mąki i masła, dodać koncentrat, doprawić do smaku. 3 Ziemniaki obrać, zetrzeć z pozostałą cebulą na tarce o drobnych oczkach, odstawić na 15 min, ostrożnie odlać sok. Do masy dodać jajko, mąkę, sól i pieprz. Rozgrzać olej na patelni i smażyć na złoto duże placki z obu stron. Podawać gorące z gulaszem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama