Reklama

Placki kalafiorowe

Składniki na 4 porcje

  • średni kalafior i marchewka
  • mała cebula
  • 110 g sera zółtego,
  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka masła do smażenia cebuli
  • sól i pieprz
  • oliwa do smażenia placków
  • natka pietruszki do dekoracji

1. Kalafior płuczę, osuszam i ścieram na tarce o dużych oczkach. Marchew obieram i także ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno siekam i szklę na maśle. Ser ścieram na tarce o małych oczkach.

2. Kalafior łączę z marchewką, cebulą, dodaję 3/4 startego sera, jaja i mąkę, mieszam. Doprawiam solą i pieprzem. Z masy formuję okragłe kotlety i smażę na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.

3. Tuż po usmażeniu układam na półmisku i posypuję pozostałym startym serem, który po chwili się roztopi na jeszcze gorących kotletach. Natkę siekam i dekoruję nią danie.

Reklama

Zobacz również:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy