Reklama

Placki dyniowo-ziemniaczane z kremowym dipem

Dynia smakuje równie dobrze na słodko, jak i na wytrawnie. Do zapiekania, gotowania i marynowania najlepiej nada się odmiana hokkaido.

Składniki

  • 30 g pestek dyni
  • 1 mała cytryna
  • 150 g słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 150 g naturalnego jogurtu
  • 500 g dyni hokkaido (ok. 300 g po obraniu)
  • 350 g ziemniaków
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz cayenne
  • 1 łyżka mąki (w razie potrzeby)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Pestki dyni upraż na patelni bez tłuszczu. Mieszaj, aby się nie przypaliły. Przełóż na talerzyk i odłóż do wystudzenia, a potem grubo posiekaj. 

2. Cytrynę sparz wrzątkiem, osusz i zetrzyj z niej skórkę (1 łyżeczkę skórki odłóż). Z połowy cytryny wyciśnij sok. Śmietanę wymieszaj z jogurtem, skórką i sokiem z cytryny oraz dyniowymi pestkami. Dopraw solą i pieprzem cayenne. 

3. Ziemniaki obierz i zetrzyj grubo na tarce. Dynię obierz ze skóry, miąższ zetrzyj grubo na tarce. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Startą dynię wymieszaj z ziemniakami, natką, jajkami i (ewentualnie) z mąką. Dopraw solą oraz pieprzem. 

Reklama

4. Na patelni rozgrzej olej. Porcjami nakładaj masę dyniowo-ziemniaczaną, formując placuszki. Smaż ok. 5 minut z obu stron, na rumiano. Osusz z tłuszczu na ręczniku kuchennym. Posyp skórką cytrynową. Podawaj z przygotowanym dipem. 

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy