Reklama

Placki ajurwedyjskie

Jedzenie, które leczy.

Składniki

  • 2 marchewki
  • 250 g ziemniaków
  • 2 korzenie pietruszki
  • 200 g buraków (pieczonych lub gotowanych)
  • 1 cebula
  • 125 płatków owsianych
  • Jajko
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 2 łodyżki natki pietruszki
  • Mała papryczka chili
  • Pół łyżeczki kminu
  • Sok z jednej cytryny
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego

Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i buraki utrzeć na drobnej tarce. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa zmieszać z płatkami owsianymi. Dodać jajko. Doprawić solą i pieprzem. Do jogurtu dodać, nasiona kopru rozdrobnione w moździerzu, kmin, posiekaną natkę i chili oraz sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.

Z masy uformować 12 placków, smażyć je na rozgrzanym oleju i podawać z sosem.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy