Przejdź na stronę główną Interia.pl

Placek z migdałami

Placek możesz podawać tak jak szarlotkę – na ciepło z kulką lodów waniliowych i bitą śmietaną (ubij na krem 200 ml schłodzonej śmietanki 30 proc. z 2 łyżkami cukru pudru).

Składniki na ciasto

  • 2 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 20 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 5 dużych, twardych gruszek
  • 4 łyżki kaszy manny
  • po 1 łyżeczce cukru waniliowego i proszku do pieczenia
  • masło i bułka tarta do formy
  • cukier puder i cynamon do dekoracji

Składniki na kruszonkę

  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 4-5 łyżek płatków migdałowych

Gruszki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. 

Z podanych składników ciasta (poza kaszą manną) szybko zagnieść kruche ciasto, uformować kulkę, wstawić do lodówki na około godzinę. Rozwałkować.

Ciasto rozłożyć na dnie i bokach tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką. Ponakłuwać widelcem, rozłożyć gruszki, przesypując je kaszą. 

Zagnieść kruszonkę z podanych składników, rozsypać z wierzchu ciasta. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 55-65 min. Po wystudzeniu ciasto obsypać cukrem pudrem wymieszanym z 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu. 

Zobacz także:

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama