Reklama

Placek z mandarynkami

Podany z lodami lub bitą śmietaną sprawi, że goście zapamiętają ten deser na długo.

Czas przyrządzenia: 60
Składniki dla: 18

Składniki

  • 275 g masła
  • 400 g mąki
  • 240 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • opakowanie cukru waniliowego skórka otarta z cytryny
  • 500 g mandarynek
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • szczypta soli

Przygotowanie
Mandarynki obieramy, dzielimy na cząstki, usuwamy z nich białą skórkę, przekładamy na sitko, by osączyły się z soku.

Na stolnicę przesiewamy 250 g mąki, dodajemy 125 g masła, 125 g cukru, 2 jaja, proszek do pieczenia, skórkę otartą z cytryny, cukier waniliowy, szczyptę soli i wyrabiamy na gładkie ciasto. Do środka dodajemy cząstki mandarynek. 

Kwadratową blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto z owocami, wyrównujemy. 

150 g mąki przesypujemy na stolnicę, dodajemy 150 g masła, 120 g cukru, mielone orzechy włoskie, delikatnie zagniatamy, by składniki zbiły się w kruszonkę. Posypujemy nią wierzch ciasta w blasze. Pieczemy około 40 minut w 180º C. Kilka minut przed końcem przykrywamy całą blachę folią aluminiową, by wierzch za bardzo się nie spiekł. 

Ciasto studzimy kilka minut w blasze, a następnie przekładamy na kratkę, by całkowicie wystygło. Dzielimy na kwadratowe porcje i podajemy

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Dowiedz się więcej na temat: placek | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy