Reklama

Placek z kruszonką

Placek dekoruj frużeliną: przesmaż 30 dag owoców jagodowych z 3 dag cukru, zagęść 1 łyżką mąki ziemniaczanej.

Składniki Ciasto:

  • 20 dag mąki tortowej
  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 4 jajka
  • 40 dag różnych jagód np. (borówek amerykańskich, porzeczek itp.)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bułka tarta i masło do formy

Składniki Kruszonka:

  • 15 dag mąki tortowej
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru

1. Składniki kruszonki przesiekać  nożem (masło musi być zimne),  rozetrzeć w palcach, by powstały grudki. Jeśli jest za wilgotna, dosypać mąki.

2. Miękkie masło utrzeć z cukrem  na puch. Wciąż ucierając, wbijać po jednym jajku i dodawać porcjami mąkę przesianą z budyniem i proszkiem. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką, obsypać owocami i kruszonką, piec ok. 45 min (do suchego patyczka) w temp. 175°C.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy