Reklama

Placek z jagodami

Sierpień - czas na jagody! Królują w deserach: ciastach, lodach, koktajlach.

Składniki

  • 40 dag jagód (mogą być mrożone)
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru do wypieków
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml oleju kokosowego
  • sól

Składniki na pierzynkę kokosową

  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 3 łyżki masła
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania: 

1. Jagody umyć, osuszyć. Mrożone rozmrozić, oprószyć mąką ziemniaczaną (ok. 2 łyżek), by wchłonęła nadmiar wody. 

2. Jajka umyć. Żółtka oddzielić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do piany dodawać porcjami, łyżka po łyżce, cukier zwykły i waniliowy, żółtka, olej. Na koniec masę wymieszać za pomocą rózgi kuchennej z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. 

3. Ciasto przelać do formy 30x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć owoce. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170°C. Piec do suchego patyczka, ok. 50-60 minut. 

4. Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia na wierzchu ciasta rozłożyć pierzynkę z podsmażonych na maśle wiórków kokosowych. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy