Przejdź na stronę główną Interia.pl

Placek śliwkowy w paski

Idealny na podwieczorek.

Czas przyrządzenia: 80 minut

Składniki

  • 250 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 ml mleka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • jajo
  • 1/2 kostki drożdży
  • 30 g masła
  • 750 g mrożonych śliwek węgierek
  • 2 łyżki cynamonu
  • 21 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

1. Podgrzewamy 50 ml mleka i rozpuszczamy w nim drożdże. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy 50 g cukru, szczyptę soli i cukier waniliowy, mieszamy. Łączymy z mlekiem i drożdżami, wyrabiamy. Rozpuszczamy masło, dodajemy pozostałe mleko, jajo i łączymy z ciastem, dalej wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Reklama

2. Rozmrożone śliwki gotujemy z kilkoma łyżkami wody ok. 2 minut. Pod koniec dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną, mieszamy i studzimy.

3. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o bokach 30x40 cm. Wykładamy na nie śliwki i kroimy w pasy o szerokości 3-4 cm.

4. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Zwinięty pas ciasta kładziemy na środek i owijamy go kolejnymi pasami, wypełniając w ten sposób całą formę. Pieczemy 20-25 minut w 200ºC.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje