Przejdź na stronę główną Interia.pl

Placek drożdżowy z jabłkami

Pysznie smakuje z kukurydzianą posypką.

Składniki

  • 225 g masła
  • 250 ml mleka
  • 500 g mąki
  • 225 g + 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 42 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 150 g płatków kukurydzianych
  • tłuszcz do blachy

1. Mleko mocno podgrzać, dodać do niego 75 g masła. Mieszać, aż masło się rozpuści. Mąkę przesiać do miseczki. Zrobić w niej wgłębienie. Do dołeczka wsypać szczyptę soli i 75 g cukru. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, włożyć do dołeczka. Wlać ciepłe mleko z masłem. Wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić je pod przykryciem na 30-60 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. 

2. Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem. Wyrośnięte ciasto zagnieść. Wylepić nim spód blachy, ponownie odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na cząstki, rozłożyć je na cieście. W garnku stopić resztę masła, pozostały cukier oraz miód. Gotować, cały czas mieszając, przez minutę. Dolać śmietanę. Wymieszać z płatkami kukurydzianymi. Od razu wyłożyć na wierzch placka. 

3. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec przez 25 minut. Podawać np. z bitą śmietaną. 

Zobacz także:

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje