Reklama

Placek cytrynowy

Cytrynowa nuta doda wyjątkowego smaku każdemu wypiekowi. Polecamy przepis na delikatny placek cytrynowy.

Składniki

  • 4 cytryny
  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g gęstego jogurtu greckiego
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Cytryny sparz wrzątkiem. Wytrzyj do sucha. Z trzech owoców zetrzyj skórkę i wyciśnij z nich sok. Ostatnią cytrynę pokrój w plasterki. 

2. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch. Ucierając, kolejno wbijaj do niej jajka. Dodaj sok i skórkę startą z cytryny. Wlej jogurt. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszaj ze szczyptą soli. Porcjami wsypuj do masy. Delikatnie zmiksuj. 

3. Formę o wym. 24 x 30 cm wyłóż pergaminem. Przelej do niej ciasto. Na wierzchu rozłóż plasterki cytryny (lub nie). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz ok. 30 minut. Wystudź. Ewentualnie posyp cukrem pudrem lub polukruj.

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy