Reklama

Pizza ziemniaczana

W polskim stylu.

Składniki Ciasto

  • 40 dag mąki orkiszowej razowej
  • 250 ml wody
  • 7 g suszonych drożdży
  • łyżeczka soli

Składniki Dodatki

  • 2 duże ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • sól
  • 100 ml oliwy
  • łyżka rozmarynu
  • biały pieprz

Składniki na ciasto połącz i wyrób elastyczną i gładką kulę. Odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto ponownie wyrób i rozwałkuj na grubość centymetra.

Ząbki czosnku rozetrzyj z solą, dodaj połowę porcji oliwy i wymieszaj.

Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Obsyp odrobiną soli i pieprzu oraz połową porcji rozmarynu. Ułóż na blasze, skrop pozostałą oliwą i piecz ok. 25 minut w 170ºC.

Ciasto posmaruj oliwą z czosnkiem, ułóż plastry ziemniaków. Posyp posiekaną w piórka cebulą i pozostałym rozmarynem. Piecz w 220ºC przez 15 minut.

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy