Reklama

Pizza z pieczonym bakłażanem

Zaskocz pomysłem - pizza z bakłażanem w roli głównej!

Składniki na ciasto

  • 30 dag mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody

Składniki na dodatki

  • bakłażan
  • papryka
  • ser mozzarella
  • sos pomidorowy
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Mąkę, olej, sól, drożdże i 150 ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto. Odstaw na 45 minut. l Bakłażan pokrój w plasterki, posól i odstaw na 30 minut, aż puści sok. Plasterki osusz ręcznikiem papierowym i lekko podsmaż na patelni z niewielką ilością oleju. Usmażone kawałki ułóż na papierowym ręczniku, aby tłuszcz wsiąkł w papier. 

2. Paprykę potnij i podsmaż na patelni. 

3. Ciasto wyłóż na blachę do pieczenia posmarowaną olejem. Na cieście rozsmaruj sos pomidorowy. Posyp solą ziołową lub innymi przyprawami według uznania. Ułóż pokrojoną mozzarellę i rozłóż bakłażana oraz paprykę. Piecz w nagrzanym piekarniku co najmniej 20 minut w temperaturze 220°C. Podawaj z sosem pomidorowym.

Reklama

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy