Reklama

Pizza po turecku

Składniki na 10-12 porcji

  • 21 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • 500 g mąki
  • czarny pieprz
  • 3 średnie białe cebule
  • 6 pomidorów
  • 2 ostre tureckie papryczki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 250 g jagnięciny
  • 100 ml oliwy
  • 2 łyżki pasty paprykowej
  • 3 koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1-2 szczypty płatków chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 ogórka
  • 2 czerwone cebule

1. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Do miseczki wsypać mąkę i szczyptę soli. Dodać roztarte drożdże oraz około 350 ml ciepłej wody. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 45 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

2. Umyć dwa pomidory i obrać wszystkie białe cebule. Warzywa pokroić w kosteczkę. Papryczki tureckie umyć, oczyścić, posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki posiekać. Jagnięcinę zemleć, wymieszać ze wszystkimi przygotowanymi wcześniej warzywami i natką. Dodać oliwę, pastę paprykową i koncentrat pomidorowy. Mięsną masę przyprawić tymiankiem, kuminem, płatkami chili, słodką papryką, solą i pieprzem.

Reklama

3. Pozostałe pomidory i ogórek umyć. Czerwone cebule obrać. Warzywa pokroić w bardzo cienkie plasterki. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Podzielić na 10-12 porcji. Każdą rozwałkować na placek o śr. 20 cm. 4 Placki ułożyć na blachach przykrytych pergaminem. Posmarować je mięsną masą. Kolejno wstawiać do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec po 10 minut. Obłożyć plasterkami warzyw. Podawać np. z sosem jogurtowym.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy