Reklama

Pizza bez ciasta

Na spodzie z mielonego mięsa.


Składniki

  • 3 pszenne tosty
  • 3 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek bazylii
  • 1/2 pęczka oregano
  • 1,5 kg mieszanego mielonego mięsa
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 jajka
  • słodka papryka w proszku
  • 500 g papryki
  • sól
  • 600 g pomidorów
  • pieprz
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 op. (po 250 ml) gęstego przecieru pomidorowego
  • 100 g ketchupu
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g startego żółtego sera
  • tłuszcz do blachy

1. Tosty namoczyć w zimnej wodzie. Obrać 2 cebule i posiekać je. Czosnek obrać i drobno posiekać. Bazylię i oregano opłukać, osuszyć, trochę ziół zostawić do dekoracji, resztę posiekać.

2.Tosty odcisnąć, wymieszać ze zmielonym mięsem. Wbić jajka, dodać koncentrat pomidorowy, posiekaną cebulę, czosnek oraz zioła. Masę przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Dobrze wyrobić.

3. Blachę (32x36 cm) posmarować tłuszczem. Wylepić mięsną masą. Wierzch posmarować olejem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec przez 15 minut.

Reklama

4. Paprykę rozciąć, pozbawić nasion, strąk drobno pokroić. Odłożoną cebulę obrać, pokroić w plasterki. Pomidory pokroić w plastry. Kukurydzę odsączyć na sitku z zalewy. Przecier pomidorowy wymieszać z ketchupem i kwaśną śmietaną.

5. Podpieczony spód posmarować 1/3 przygotowanego sosu pomidorowego. Na tym rozłożyć pokrojone warzywa oraz kukurydzę. Polać resztą sosu. Posypać startym żółtym serem. Piec jeszcze 30 minut w temperaturze 200°C. Gotową pizzę udekorować odłożonymi ziołami.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy