Reklama

Piknikowy kosz pełen słodyczy

Domowe ciasteczka i słodkie przekąski – niezastąpione podczas majówki.

Kruche rogaliki z nadzieniem

Składniki na 16-24 sztuki: 2 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej oraz 1/3 szklanki mąki do posypania stolnicy i blachy do pieczenia, kostka masła, 2 żółtka, 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 3-4 łyżki cukru pudru, szczypta soli, konfitura z róży lub powidła śliwkowe lub dżem morelowy jako nadzienie, cukier puder do posypania

Ewentualnie: 1/2 szklanki drobno startej marchewki, żółtko oraz gruby cukier trzcinowy

1. Mąkę, twarde masło, cukier puder oraz szczyptę soli posiekaj szybko nożem, dodaj żółtka i śmietanę. Zagnieć dość gładkie ciasto, owiń folią spożywczą i schładzaj w lodówce 2-3 godziny, a nawet całą noc. Jeśli chcesz, by ciasto było bardziej kruche i delikatne, zamiast żółtek dodaj pół szklanki drobno startej marchewki. Jeśli marchewka jest soczysta, dodaj ciut mąki.

Reklama

2. Dobrze schłodzone ciasto podziel na 2-3 części. Gdy rozwałkujesz jedną część na cienki placek, pozostałe trzymaj w lodówce. Do rozwałkowanego placka przyłóż duży okrągły talerz, przyciśnij i wytnij z ciasta równe koło. Podziel je na 8 części jak pizzę, na każdy trójkąt nałóż pół łyżeczki twardego ścisłego nadzienia (dżemu, konfitury lub powideł). Zwijaj trójkąty począwszy od podstawy trójkąta, a następnie lekko zagnij rogi każdego rogalika.

3. Rogaliki ułóż na posypanej mąką blasze. Możesz je jeszcze posmarować z wierzchu roztrzepanym żółtkiem i posypać grubym cukrem. Piecz rogaliki 15-30 min w temperaturze 180° C. Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut
Porcja: 345 kilokalorii

Pełne serca

Składniki na 12 sztuk: 3 szklanki mąki, 1/2 kostki masła, 1/2 paczki drożdży (5 dag), 2 jajka, ok. 1/2 szklanki mleka, 4 łyżki cukru, cukier wanilinowy, łyżeczka skórki otartej z cytryny, szklanka gęstej konfitury (np. wiśniowej), 6 łyżek grubego cukru trzcinowego, żółtko, mąka, kandyzowane wiśnie i skórka z pomarańczy do dekoracji

Ponadto: foremka w kształcie serca, papier do pieczenia

1. Mąkę przesiej do miski, wkrusz do niej drożdże i wlej 1/2 szklanki letniego mleka. Wymieszaj i odstaw rozczyn do wyrośnięcia na kilkanaście minut.

2. Następnie połącz rozczyn z jajkami utartymi z cukrem oraz cukrem wanilinowym i skórką otartą z cytryny. Wyrabiaj ciasto, pod koniec dodaj roztopione i ostudzone masło. Ciasto po wyrobieniu odstaw w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, znów je zagnieć. Przełóż na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na placek o grubości 1-2 cm. Ciastka wycinaj foremką w kształcie serca.

3. Na połowie serduszek połóż po łyżeczce konfitury (w wersji dla dorosłych możesz ją wymieszać z odrobiną wiśniówki). Przykryj pozostałymi ciastkami, mocno zlep brzegi. Ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wierzch każdego ciastka posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp cukrem trzcinowym.

4. Ciastka ułóż na przykrytej pergaminem blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180° C. Piecz około 30 minut. Ostudź, udekoruj i podawaj.

Przygotowanie: 90 minut
Porcja: 320 kilokalorii

Duńskie pychoty z czekoladą

Składniki na 12-16 sztuk: 2-4 dag drożdży, 150 ml mleka, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki cukru, 25-30 dag mąki pszennej, 2 jajka, 20 dag margaryny, 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Ponadto: pergamin do wyłożenia blachy

1. Drożdże utrzyj z łyżeczką cukru, zalej ciepłym mlekiem i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce.

2. Do miski wbij całe jajko, dodaj sól, pozostały cukier, przesianą mąkę oraz rozczyn drożdżowy. Ze składników wyrób gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę i odłóż w chłodne miejsce, np. do lodówki na 10-30 minut.

3. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 20x30 cm. Na jednej połowie ciasta ułóż pokrojoną margarynę i przykryj drugą połową ciasta. Placek ponownie rozwałkuj na nieco dłuższy prostokąt.

4. Ciasto złóż, ale tym razem na 3 części i znów wstaw do lodówki na 10 minut. Po tym czasie składanie i wałkowanie ciasta powtórz trzykrotnie, ale już go nie schładzaj. Rozwałkowany placek podziel teraz na 12-16 kwadratów. Na środku każdego ułóż kawałek czekolady i zawiń rogi ciastka do środka.

5. Drożdżówki ułóż na wyłożonej pergaminem blasze (zachowaj między nimi spore odstępy) i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.

6. Tuż przed włożeniem do piekarnika posmaruj je z wierzchu rozmąconym jajkiem. Piecz na złoty kolor w temperaturze 180° C.

Przygotowanie: 80 minut
Porcja: 345 kilokalorii

Paluchy ptysiowe

Składniki na 6-8 porcji: 20 dag mąki pszennej, 1/2 kostki masła, szklanka wody, szczypta soli, 3 łyżeczki cukru, 4 jajka, cukier puder lub lukier

Ponadto: szprycka cukiernicza lub rękaw cukierniczy z gładką i wąską końcówką, ręcznik papierowy, pergamin do pieczenia, olej

1. Do rondla włóż masło, szczyptę soli, cukier i dolej wodę. Wszystkie składniki zagotuj na małym ogniu. W chwili, gdy zaczną wrzeć, zmniejsz płomień do minimum i wsyp od razu całą mąkę.

2. Natychmiast po jej dodaniu zacznij szybko mieszać, łącząc mąkę z pozostałymi składnikami. Mieszaj tak długo, aż ciasto zrobi się szkliste i zacznie odstawać od ścianek naczynia. Wtedy zdejmij rondel z ognia i odstaw do ostygnięcia. Do przestudzonego ciasta w rondlu wbijaj po jednym jajku, za każdym razem łącząc je z masą tak długo, aż ciasto będzie zupełnie gładkie.

3. Piekarnik rozgrzej do 200° C. Blachę wyłóż pergaminem, który wcześniej musisz posmarować olejem. Ciasto przełóż do szprycki i wyciskaj na pergamin paseczki, zachowując odstępy między nimi. Piecz na złoty kolor, a po wyjęciu oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem.

Warto wiedzieć: Paluchy ptysiowe można smażyć w głębokim tłuszczu. Wyciskaj paski ciasta na pergamin pocięty na prostokąty. Paluchy wrzucaj na rozgrzany tłuszcz razem z papierem (pergaminem do góry). Pamiętaj, że paluchy są wtedy dużo bardziej kaloryczne!

Przygotowanie: 40 minut Porcja: 445 kilokalorii

Świat i Ludzie 17/2012


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy