Reklama

Piersi kurczaka w potrawce ze szpinakiem

Szukasz pomysłu na niedzielny obiad? Postaw na dania z kurczaka w aromatycznych ziołach.

Składniki

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 450 g szpinaku baby
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • ok. 120 g suszonych pomidorów w oleju
  • 400 ml śmietany kremówki
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

1. Piersi kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w większą kostkę. Szpinak umyj i osusz. Suszone pomidory osącz z zalewy i pokrój w cienkie paseczki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. 

2. Na patelni rozgrzej olej. Włóż cebulę i zeszklij ją. Dołóż czosnek oraz kawałki kurczaka. Chwilę podsmaż. Dołóż szpinak. Smaż, aż szpinak zwiędnie i cała woda z niego wyparuje. Wlej śmietanę. Zamieszaj. Doprowadź do wrzenia. Dodaj pomidory. Zmniejsz ogień. Duś ok. 10 minut. Przypraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Potrawkę podawaj z białym ryżem. 

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy