Reklama

Pierogi z pieczonym mięsem

Wędliny, mięsa i jajka, które zostały z wielkanocnego stołu, możesz wykorzystać do przygotowania pysznych potraw na obiad lub kolację.

Składniki na ciasto

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 szklanki gorącej wody
  • jajko
  • łyżeczka soli

Składniki na farsz

  • 1/2 kg gotowanego, smażonego lub pieczonego mięsa
  • duża cebula
  • 1/4 kg świeżego szpinaku, jarmużu lub pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz i olej

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj mąkę z solą i jajkiem. Do gorącej wody dodaj olej i zagnieć ciasto. Wyrabiaj 10 minut. Powinno być gładkie i elastyczne. Przykryj w misce folią spożywczą i odstaw na 15 minut. 

2. W tym czasie przygotuj farsz. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Liście szpinaku lub jarmużu poszatkuj i dodaj do cebuli. Przesmaż. Natkę pietruszki dodaj surową. Mięso przepuść przez maszynkę. Wymieszaj składniki. Spróbuj i ewentualnie dopraw. 

3.  Podziel ciasto na mniejsze porcje i każdą z nich po kolei cienko rozwałkuj. Gdy będziesz wałkowała pierwszą, pozostałe przykryj folią, aby nie obsychały. 

Reklama

4. Wykrój szklanką krążki. Na każdy nałóż łyżeczkę farszu i sklej brzegi. Gotuj 2 minuty od wypłynięcia.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy