Reklama

Pierogi z krewetkami

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki Ciasto

  • 30 dag mąka
  • ok. pół szklanki ciepła woda
  • 1 łyżka olej
  • szczypta sól
  • 2 sztuki jajka

Składniki Farsz

  • 1 mały ząbek czosnek
  • cytryna
  • 20 dag małe krewetki
  • 1 łyżka masło
  • 2 łyżki olej
  • koperek
  • sól, pieprz
  • 0,5 l sos śmietanowy z koperkiem

Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i odstawić na godzinę.

Krewetki po rozmrożeniu dokładnie odcedzić. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekany czosnek, dodać krewetki i po krótkim smażeniu doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowy farsz schłodzić.

Ciasto pierogowe rozwałkować, wycinać krążki i nakładać farsz, dokładnie zlepiać. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju. Podawać z koperkiem i plasterkami cytryny.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy