Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pierogi z kiszoną kapustą

Wiele osób woli pierogi podawane bezpośrednio z garnka z wrzącą wodą. Ja jestem łasy na chrupiące rzeczy, więc i tak na ogół dosmażam je na patelni. Przekonasz się, że przygotowanie większych partii zajmuje relatywnie mniej czasu.

Składniki na ciasto:

  • 3 filiżanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 2 łyżki niesolonego masła schłodzonego
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Składniki na nadzienie:

  • 4–6 plastrów wędzonego boczku lub boczku ze sklepu
  • 1 duża szalotka, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3 filiżanki kiszonej kapusty, osuszonej i odciśniętej do sucha

Przygotowanie:

Reklama

Ciasto: Wymieszaj mąkę i sól. Dodaj ¾ filiżanki wody, jajko, masło i olej, by powstało miękkie ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodaj więcej wody, po 1 łyżce na raz. Oprósz stolnicę mąką i zagniataj ciasto przez 3 minuty. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw na 30 minut.

Nadzienie: Usmaż boczek na patelni na średnim ogniu. Kiedy będzie chrupiący, zdejmij go z patelni i dodaj szalotkę. Smaż przez 3 minuty, a następnie dodaj czosnek. Smaż przez 2 minuty, zdejmij z ognia i odcedź z tłuszczu. Pokrój boczek i kapustę na 0,5-centymetrowe kawałki i wymieszaj z szalotką i czosnkiem.

Zrób i zamroź pierogi: Pokrój ciasto na 3 części. Rozwałkuj każdy kawałek na grubość 3 mm na lekko posypanej mąką powierzchni i wytnij 8-centymetrowe kółka. Umieść 1½-2 łyżki nadzienia na połowie każdego kółka. Złóż w półksiężyce i sklej brzegi pierogów, zwilżając i dociskając ciasto. Do mrożenia ułóż pierogi w jednej warstwie na głębokiej blasze. Po zamrożeniu przełóż je do szczelnego pojemnika. Możesz również ugotować świeże pierogi.

Gotowanie: Zagotuj osoloną wodę na dużym ogniu w sporym garnku. 8 Umieść pierogi w wodzie, delikatnie mieszając, aby nie przykleiły się do dna albo do siebie. Będą się gotować przez 3-10 minut, w zależności od ich wielkości i tego, czy były zamrożone, czy świeże. Zwykle są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię. 9 Można je zjeść od razu albo usmażyć na tłuszczu z boczku, na maśle i oliwie. Podawaj z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.

Ze spiżarni: Zastąp 1 filiżankę kapusty 1 filiżanką kimchi lub podaj pierogi z jogurtem greckim.

Przepis pochodzi z książki "Batch. Ponad 200 przepisów, porad i wskazówek dla dobrze zakręconej kuchni"


Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje