Reklama

Pierogi z grzybami

Sezon na grzyby trwa. Polecamy prosty przepis na pyszne pierogi z darami lasu.

Składniki na nadzienie

  • 700 g świeżych grzybów
  • 2 cebule
  • 40 ml oleju
  • 40 g czerstwej bułki
  • 30 g bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 150 ml wody
  • sól
  • 40 g masła
  • do polania

Sposób przygotowania:

Grzyby opłucz, oczyść, przytnij tony, poszatkuj w cienkie plasterki, dodaj 2-3 łyżki wody, ugotuj pod przykryciem do pozbycia się wody. Bułkę namocz w mleku i odsącz. Cebulę obierz, pokrój w krążki, usmaż na złoty kolor. Grzyby, bułkę i cebulę zmiel w blenderze na drobno, dodaj sól, pieprz i bułkę tartą, wymieszaj. Przyrządź ciasto, ucierając ze sobą wszystkie składniki. Rozwałkuj gotowe ciasto, szklanką wytnij mniejsze fragmenty i zawijaj w nie farsz. Gotuj w gorącej wodzie około 5 minut (do wypłynięcia ich na wierzch). Wyłóż na talerze, podawaj z roztopionym masłem. 

Reklama

Zobacz także:

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy