Reklama

Pierogi z dynią, twarogiem i szałwią

Prosty i smaczny przepis na pierogi z obłędnym nadzieniem twarogowo-szałwiowym.

Składniki na ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 180 ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli

Składniki na farsz

  • dynia piżmowa
  • 200 g sera twarogowego półtłustego
  • 2 gałązki szałwii
  • sól, pieprz
  • 100 g parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania ciasta: W misce łączymy mąkę z wodą i solą, dokładnie i szybko wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wyrabiamy jeszcze przez 3 min. Następnie foliujemy i odstawiamy do odpoczynku na 20 min. 

Sposób przygotowania farszu: Dynię obieramy, kroimy w grubą kostkę, pozbywając się nasion. Układamy na blachę z papierem do pieczenia, polewamy oliwą, posypujemy szałwią, solą i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 min. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia. Następnie rozgniatamy wystudzoną dynie widelcem, dodajemy część startego parmezanu, twaróg i całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Ciasto na pierogi wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Wycinamy szklanką bądź ringiem kółka i napełniamy wcześniej przygotowanym farszem. Pierogi gotujemy w dużej ilości osolonej wody przez 5 min. Smacznego!

Reklama
Polsat
Dowiedz się więcej na temat: pierogi | domowe pierogi
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy