Reklama

Pierogi z buraczkami

Tak dobrych jeszcze nie jadłaś.

Składniki

  • 4 buraczki
  • 6 łyżek masła
  • 25 dag półtłustego sera białego
  • 2 łyżki śmietany
  • pieprz i sól
  • pół pęczka świeżego oregano
  • szklanka soku z buraków
  • 2 jajka
  • 45 dag mąki
  • garść listków bazylii do dekoracji

Buraczki obierz i drobno posiekaj. Całość podsmaż na połowie masła. Połącz z serem, śmietaną oraz świeżym oregano. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj.

Mąkę wysyp na stolnicę, zrób zagłębienie i wbij do niego jajka. Dodaj szczyptę soli i wyrób elastyczne ciasto, dolewając stopniowo sok z buraków.

Cienko je rozwałkuj i szklanką wytnij kółka. Na środek każdego nałóż masę buraczaną i zlep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie ok. 8 minut, a następnie odcedź.

Pierogi podawaj na ciepło, posypane listkami bazylii.
Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy