Reklama

Pierogi z bobem

Składniki na ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka soli

Składniki dodatkowe

  • 1 kg bobu
  • 200 g salami lub boczku
  • 2 cebule
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • olej
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Do wody dodaj sól oraz olej, wymieszaj. Wlej do przesianej mąki, wymieszaj łyżką a następnie zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na około 15 minut.

Bób ugotuj do miękkości w wodzie z odrobiną soli i cukru. Salami lub boczek pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę oraz salami lub boczek. Mieszając, smaż aż cebula się zeszkli. Wystudzony i obrany ze skórek bób rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj przestudzoną cebulę i natkę, wymieszaj.

Reklama

Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Foremką lub szklaneczką wytnij niewielkie kółka. Na połowie kółek rozłóż farsz, przykryj pozostałymi kółkami ciasta. Dokładnie zlep brzegi, tworząc falbankę.

Gotuj na małym ogniu w osolonej wrzącej wodzie, przez 5 min od wypłynięcia. Możesz podawać z podsmażoną cebulką, gęstą kwaśną śmietaną lub jogurtem typu greckiego.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy