Reklama

Pierogi krucho-drożdżowe

Mięso mielone jest niedrogie i łatwo dostępne. Wyczarujesz z niego takie danie.

Składniki na ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 1 i ½ łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 proc.
  • szczypta soli

Składniki na farsz

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Mleko wymieszaj z drożdżami, cukrem, 1 łyżką mąki. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Do przesianej mąki dodaj sól, wyrośnięty rozczyn, jajko i śmietanę. Wyrób ciasto. Na koniec dodaj wystudzone masło, ponownie zagnieć.

Z ciasta uformuj kulę, przełóż do naoliwionej miski. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 min, aż podwoi objętość. Uderz kilka razy pięścią w wyrośnięte ciasto (by je odgazować) i włóż do lodówki na ok. 20 min.

Na 2 łyżkach oleju zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj mięso, smaż 7-10 min. Dodaj przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę, wymieszaj. Dopraw. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Szklanką wytnij kółka. Rozłóż farsz, sklej brzegi ciasta. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 180°C.

Reklama

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy