Reklama

Piernik z powidłami

Bożonarodzeniowy piernik.

Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 200 g płynnego miodu
  • pół szklanki cukru
  • 120 g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 18 proc. tłuszczu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 duży słoik powideł śliwkowych (około 400 g)
  • 1 opakowanie galaretki o smaku pomarańczowym lub morelowym
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki (30 proc.)
  • płatki białej czekolady do dekoracji

Przygotowanie:

Masło utrzyj z cukrem. Dodaj kolejno żółtka oraz miód, ciągle miksując.

Wsyp mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika, kakao i sodę, a na końcu śmietanę 18 proc. Wymieszaj.

Ubij na sztywno białka i dodaj je do masy piernikowej, delikatnie wymieszaj. Wylej ciasto do formy uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz w 165 st. Celsjusza przez 50-60 minut. Ostudź.

Powidła podgrzej w garnuszku. Gdy się zagotują, wsyp galaretkę, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty i przełóż dżemem z galaretką.

Reklama

Przygotuj polewę: do podgrzanej śmietany kremówki dodaj połamaną czekoladę. Gdy się roztopi, wymieszaj.

Udekoruj ciasto polewą i płatkami białej czekolady.

Zobacz także:


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy