Reklama

Pielmieni z krewetkami i mięsem mielonym na warzywnym consome

Smakowite pierożki z nadzieniem krewetkowo-mięsnym będą świetnym pomysłem na obiad.

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 ml wrzątku
  • jajko
  • sól

Składniki na farsz

  • 500 g wieprzowiny mielonej z szynki
  • 200 g surowych krewetek
  • białko jajka
  • szczypiorek
  • kolendra
  • sos sojowy
  • olej sezamowy
  • prażony sezam

Składniki na consome

  • 2 marchewki
  • seler
  • 2 liście kapusty
  • por
  • pietruszka
  • cebula w łupinach

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa myjemy, obieramy korzeniowe, dokładnie opalamy do czarnego. Gotujemy z nich bardzo intensywny złocisty wywar i redukujemy go do 20% początkowego stanu, przelewamy przez gazę, bulion ma być maksymalnie klarowny Sposób przygotowania farszu: Wieprzowinę mieszamy z posiekanymi drobno krewetkami, dymką i kolendrą oraz białkiem jaja. Doprawiamy 2 łyżkami sosu sojowego i oleju sezamowego, dosypujemy 50 g sezamu prażonego. Sposób przygotowania ciasta: Przesianą mąkę zalewamy wrzątkiem mieszając, dodajemy resztę składników i energicznie zagniatamy ciasto. Wałkujemy na grubość 3 mm i wycinamy kwadraty. Kładziemy łyżeczkę farszu i zawijamy czterema rogami do góry, łącząc na wzór sakiewki. Pierożki gotujemy ok. 2 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię. Smacznego!

Reklama
Polsat
Dowiedz się więcej na temat: Pierożki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy