Reklama

Pieczony schab z sosem

Planujesz uroczysty obiad? Postaw na tradycję - wypróbuj przepis na kruchy schab w sosie żurawinowym.

Składniki

  • 30 dag żurawiny
  • 2 jabłka
  • 2 czerwone cebule
  • kawałek imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • łyżeczka cynamonu w proszku
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • pół szklanki czerwonego octu winnego
  • 2 kg schabu
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • tymianek

Sposób przygotowania:

1. Schab umyj i odsącz przy pomocy papierowego ręcznika. Przełóż do miski i dopraw solą oraz pieprzem. Następnie polej oliwą, posyp tymiankiem i połową posiekanego czosnku. Odstaw na noc do zamarynowania. 

2. Na patelni podsmaż mięso na złoty kolor. Następnie wstaw do piekarnika na 20 minut. Piecz w temperaturze 180°C. Po tym czasie wyjmij mięso z piekarnika i nakryj folią aluminiową.

3. Jabłka obierz i drobniutko pokrój. Dodaj pokrojone w kostkę cebule, resztę czosnku, żurawinę, plasterki imbiru i pozostałe składniki. Gotuj 10 minut, następnie zmniejsz ogień i duś 1,5 godziny pod przykryciem. Gdy zgęstnieje, podawaj z mięsem.

Reklama

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy