Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pieczony kurczak z harissą

Przepis Jamiego Oliviera.

Czas przyrządzenia: 50 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 4 papryki w różnych kolorach
  • 2 czerwone cebule
  • 1 kurczak (1,2 kg)
  • 4 czubate łyżeczki harissy różanej
  • 4 gałązki świeżej mięty

Przygotowanie:

Reklama

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Usuń gniazda nasienne z papryk, a miąższ porwij na spore kawałki. Obierz cebule, pokrój na ćwiartki i podziel na płatki. Włóż paprykę i cebulę do brytfanny o wymiarach 30 x 40 cm. Dużym ostrym nożem ostrożnie rozkrój kurczaka od spodu, tak żeby dało się go rozpłaszczyć, a później ponacinaj udka. Włóż kurczaka do brytfanny, dopraw harissą i odrobiną soli morskiej oraz czarnego pieprzu i skrop czerwonym octem winnym. Starannie natrzyj mięso przyprawami, żeby dotrzeć do wszystkich zagłębień.

Ułóż kurczaka płasko na warzywach skórą do góry i wstaw do piekarnika na mniej więcej 50 minut, żeby mocno przyrumienił się z wierzchu i upiekł w środku. Przed podaniem posyp go listkami mięty.

W jednej porcji: kalorie 297 kcal, tłuszcze 11,4 g, tł. nas. 2,7 g, białka 35 g, węglow. 13,9 g, cukier 12,2 g, sól 0,9 g, błonnik 5,8 g.

Przepisy pochodzą z książki Jamiego Olivera "5 składników. Gotuj szybko i łatwo". Wyd. Insignis Media 2017. Przekład Maria Brzozowska


Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje