Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pieczony kalafior z puree

Guy Fieri proponuje doskonały sposób na kalafiora!


Składniki:

Reklama

2 główki kalafiora

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

960ml pełnotłustego mleka

14g masła

Garść szczypiorku do przyozdobienia

 Przygotowanie:

1. Nagrzej piekarnik do 180  st. C. Na papier do pieczenia wyłóż ¼ kwiatów kalafiora, skrop oliwą, dopraw solą i piecz aż się skarmelizują, około 25 minut.

2. W międzyczasie do pozostałego kalafiora dodaj mleko i pół łyżeczki soli. Gotuj w garnku przez 20-25 minut, aż kalafior będzie miękki.

3. Odcedź kalafior, zostawiając mleko. Przełóż do blendera. Dodaj masło, sól i połowę pozostawionego z gotowania mleka. Blenduj, aż do uzyskania gładkiej masy.

4. Jeśli puree będzie zbyt gęste, możesz dodać jeszcze trochę mleka. Dopraw do smaku. Podawaj w dużej misce z pieczonymi kwiatami kalafiora na wierzchu, posypane szczypiorkiem.

  Przepis pochodzi z programu ,,Wielkie żarcie u Guya" na antenie Polsat Food Networkod poniedziałku do piątku o 12:30

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje