Reklama

Pieczony indyk

Składniki

  • podwójna pierś z indyka
  • ulubione warzywa
  • olej
  • 50 dag masła
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek, estragon, lubczyk
  • 4 łyżki białego wina
  • 2 łyżki masła
  • wyciśnięty sok z cytryny
  • 2 jabłka

 W miseczce wymieszaj olej z dużą ilością przypraw. Odstaw na 30 minut do lodówki. Ziołową miksturą dokładnie natrzyj pierś z indyka i odłóż na około 2 godziny. 

W tym czasie umyj jabłka, wytnij gniazda nasienne i pokrój je w grubsze plastry. Skrop sokiem z cytryny.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż w nim pierś i rozłóż masło pokrojone w paski. Wlej wino. 

Pieczeń włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. godzinę, co jakiś czas podlewaj wytwarzającym się sosem. Trzydzieści minut przed końcem pieczenia do indyka dołóż warzywa.

Reklama

Puszysty sernik


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama