Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pieczony boczek z ziemniakami i pikantnym czatnejem rabarbarowym z chili

Prezentujemy znakomity przepis a pyszne danie.

Składniki na 4 porcje

  • 120 dag surowego mięsnego boczku
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 pęczka świeżego rozmarynu
  • 5 łyżek oleju + 1 łyżeczka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 800 g małych ziemniaków
  • 2 czerwone cebule
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 kg rabarbaru
  • 75 g masła
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • sól, pieprz


Reklama

Przygotowanie

1. Umyć boczek, osuszyć i ponacinać skórę w kosteczkę.

2. Obrać czosnek i rozetrzeć z niewielką ilością soli na pastę.

3. Gałązki rozmarynu (zostawić 2-3 na później) zalać olejem i podgrzewać przez 3-4 min, aby wydobyć aromat przyprawy. Odstawić i wyjąć z oleju gałązki. Olej wymieszać z roztartym czosnkiem, papryką

oraz odrobiną soli i pieprzu.

4. Natrzeć boczek olejem z przyprawami i zostawić na noc w lodowce. Wyciągnąć na 30 min przed pieczeniem. Wysmarować brytfankę do pieczenia odrobiną oleju i piec boczek przez 75 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podlewać co 15 min wytopionym sokiem.

5. Umyć ziemniaki, wyszorować skórkę pod bieżącą wodą i gotować w mundurkach w osolonej wodzie przez 7-10 min na półtwardo, a następnie odcedzić. Dodać do boczku na 30 min przed końcem pieczenia.

6. Po 15 min dodać kilka gałązek rozmarynu i podlać je sokiem z boczku.

7. Obrać cebulę i posiekać w kostkę.

8. Umyć chili, wysuszyć i drobno posiekać (dla amatorów ostrych smaków można zostawić pestki).

9. Umyć rabarbar, usunąć łyko i drobno pokroić.

10. Rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Dodać chili i smażyć 1 min, a następnie rabarbar i smażyć dalsze 4-5 min. Dolać odrobinę wody oraz ocet i dusić przez 30 min, aż wszystko się rozgotuje. Doprawić

miodem, solą i pieprzem. Ewentualnie podgrzewać jeszcze przez 5 min, do odparowania nadmiaru płynu.

11. Boczek podawać pokrojony w plastry z ziemniakami i pikantnym czatnejem do posmarowania mięsa.

Czas przygotowania 12 godz. + 90 min

Przepis pochodzi z książki "Retrowarzywa"

Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje