Reklama

Pieczone ziemniaki z sałatką

Sos będzie ostrzejszy, jeśli dodasz do niego dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę albo drobno posiekaną papryczkę chili.

Składniki na 8 porcji:

  • 4 duże ziemniaki do pieczenia (co najmniej 20 dag każdy)
  • 1 cebula
  • 35 dag szynki konserwowej
  • 10 dag korniszonów
  • 25 dag pomidorków cherry
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka majonezu
  • sól,
  • pieprz świeżo mielony

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową, piec ok. 1 godzinę w piekarniku w temp. ok. 200°C.

Szynkę pokroić w paseczki. Cebulę obrać z łupin, umyć, drobno posiekać, przelać wrzątkiem, odsączyć. Korniszony pokroić w talarki, pomidorki cherry podzielić na połówki.

Śmietanę wymieszać z jogurtem, musztardą, majonezem, posiekanym szczypiorem, doprawić solą i pieprzem, dodać rozdrobnione warzywa i szynkę. Podawać na połówce ziemniaka.

Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy