Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pieczone ziemniaki z farszem

Składniki

  • 8 średnich ziemniaków

Składniki na farsz

  • 15 dag pokrojonego w drobną kostkę chudego boczku
  • 4 posiekane cebulki
  • 4 łyżki śmietany
  • 10 dag startego żółtego sera cheddar
  • sól
  • pieprz

Składniki na sos

  • 6 łyżek majonezu
  • 3 łyżki keczupu
  • mały ogórek kwaszony
  • mała cebula
  • 2 łyżeczki szczypiorku
  • pieprz
  • sól
  • cukier

Przygotowanie:

Reklama

Ziemniaki dokładnie wyszoruj szczoteczką. Przekrój na pół, nie docinając do samego końca. Wyjmij z nich gniazdka wielkości orzecha włoskiego.

Wszystkie składniki na farsz dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw w chłodne miejsce, aby się przegryzły.

Ziemniaki nadziewaj przygotowanym farszem. Zawiń w folię i piecz w żarze grilla przez 15 minut (Ważne! Można je piec tylko w żarze z węgla drzewnego).

Majonez wymieszaj z keczupem. Ogórek,cebulkę i szczypiorek drobno pokrój. Wymieszaj wszystkie składniki. Pieprz, sól i cukier dodaj do smaku. Sos podawaj z ziemniakami.

Zobacz także:



Na Żywo

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje