Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pieczone z grzybami

Pierogi pieczone w piekarniku mają zupełnie inny smak niż gotowane w osolonym wrzątku.

Ciasto: 300 g mąki, 200 g masła, 2 jajka, sól

Reklama

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy zimne masło. Siekamy je nożem. Wbijamy jajka, wsypujemy na nie sól. Wlewamy 2-3 łyżki wody. Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy na godzinę do lodówki.

Farsz: garść suszonych grzybów, 400 g pieczarek, cebula, 2 jajka, pęczek natki pietruszki, łyżka masła, 2 łyżki bułki tartej, pieprz, gałka muszkatołowa

Dzień wcześniej namaczamy suszone grzyby. Nazajutrz gotujemy je w tej samej wodzie przez ok. pół godziny. Studzimy. Odcedzamy i kroimy. Pieczarki kroimy na małe kawałki. Cebule obieramy i siekamy. Na patelni roztapiamy masło. Szklimy cebulę. Wsypujemy grzyby i dusimy ok. 10 minut. Studzimy. Dodajemy jajka, posiekaną natkę, bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką.

Rozwałkowujemy ciasto. Szklanką wycinamy krążki. Na każdy nakładamy łyżeczkę farszu. Zlepiamy brzegi. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Wykładamy pierogi. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 190°C.

04/2016 Rewia

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje