Reklama

Pieczone mielone

Z mięsa mielonego można wyczarować wiele ciekawych dań. Wypróbuj kilka naszych pieczeni, które możesz podawać w wersji na zimno i na gorąco.

Pieczeń rzymska

Składniki: 1 kg mięsa mielonego, sól, 4 jaja, 4 bułki, cebula, ziemniak, szpinak, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 4 jajka ugotowane na twardo, olej, pieprz.

Przygotowanie: Do mięsa włóż namoczone bułki, posiekaną cebulę, starty na tarce surowy ziemniak, i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Szpinak zblanszuj i delikatnie przypraw. Jajka ugoruj na twardo.

Wysoką brytfannę posmaruj oliwą, wyłóż pergaminem i ciastem francuskim. Przełóż mięso połowę mięsa, na środku wzdłuż brytfanny połóż szpinak a na nim ułóż kolejno całe jajka i przykryj szpinakiem. Całość przykryj reszta mięsa i dokładnie ugładź. Zalep na górze brzegami ciasta francuskiego. Wierz posmaruj surowym jajkiem. Piecz od 50 minut w nagrzanym do 180 st. piekarniku.

Reklama

Pikantne talarki drobiowe

Składniki: 80 dag mielonego mięsa z indyka, 2 pszenne tosty, pół szklanki mleka do namoczenia pieczywa, mała cebula, jajko, 4 łyżki startego żółtego sera (najlepiej typu parmezan), łyżka ostrego keczupu, 3 łyżki kaszki kukurydzianej, szczypta suszonego rozmarynu, słodka i ostra papryka w proszku, sól, mielony czarny pieprz, olej, natka do dekoracji

Przygotowanie: Tosty obierz ze skórki, środki namocz w mleku. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Mięso mielone przełóż do miski. Wbij jajko. Dodaj odciśnięte tosty, cebulę oraz starty żółty ser, keczup i kaszkę. Wsyp rozmaryn. Masę mięsną przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Dobrze wyrób.

Przygotuj duży kawałek folii aluminiowej. Posmaruj ją cienko olejem. Z masy mięsnej uformuj niezbyt gruby wałek. Ułóż go na folii i zawiń. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut w temperaturze 180° C. Po przestudzeniu potnij pieczeń w plastry. Serwuj z piure z marchewki i buraczków. Udekoruj natką.

Z warzywami

Składniki: 1 kg mielonej karkówki, 30 dag warzyw (marchewki, papryki, selera naciowego), 2 ząbki czosnku, dowolne zioła prowansalskie (tymianek, rozmaryn, bazylia - świeże lub suszone), cebula, 2 łyżki masła, 2 jajka, sól, pieprz, mała śmietana

Przygotowanie: Mięso wymieszaj ze śmietaną i jajkami. Dopraw solą, czosnkiem i pieprzem. Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj do mięsa. Wszystko przypraw ziołami. Warzywa obierz i pokrój w długie paski.

Niewielką cześć mięsa wyłóż na dno blachy wyłożonej pergaminem, na nim ułóż podłużnie pokorne warzywa, przykryj mięsem. Przekładaj na przemian warzywa i mięso. Wygładź wierzch. Piecz 50 minut w temp. 180° C.

Pieczeń z indyka ze szpinakiem

Składniki: filet z indyka, 40 dag mrożonego szpinaku, szklanka jogurtu, sól, 3 łyżki mąki, łyżeczka miodu, czosnek, natka pietruszki, 2 jajka, pieprz, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie: Szpinak rozmroź, wyjmując go dzień wcześniej, z zamrażarki. Dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj. Dopraw czosnkiem, pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Mięso zmiel w maszynce i wymieszaj z łyżką mąki oraz niewielką ilością soli. Żółtka oddziel od białek i ubij z nich pianę. Połącz z żółtkami i dodaj do szpinaku. Wszystko delikatnie wymieszaj.

Na obsypanej mąką desce uformuj mięsny prostokąt, na nim rozłóż farsz szpinakowy, a następnie zwiń. Roladę posmaruj miodem, obłóż gałązkami natki pietruszki i zawiń w folię do pieczenia. Piecz w piekarniku przez 80 minut w temperaturze 200° C.

Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: mięso mielone
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy