Reklama

Pieczone jabłka

Zapach jesieni kojarzy się z jabłkami i cynamonem. Ten wyśmienity przepis na pieczone jabłka sprawi wiele radości twoim domownikom!

Składniki

  • 4 jabłka
  • 80 g migdałów
  • 60 g cukru
  • 4 łyżeczki miodu
  • ok. pół litra wody
  • 2 białka
  • 30 g cukru pudru do białek
  • cynamon i goździki

Sposób przygotowania:

Jabłka umyj, odkrój górną część (kapelusz) i wydrąż gniazdo nasienne. Wodę w rondelku zagotuj z cukrem i przyprawami, włóż do niej jabłka i obgotuj. Następnie wystudź powstały syrop. Migdały sparz wrzącą wodą i usuń skórkę, zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj i wymieszaj z miodem. Tą masą napełnij jabłka, ułóż w żaroodpornym naczyniu. Obłóż ubitą pianą z białek i cukru pudru i piecz przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego!

Reklama

Zobacz także:

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy