Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pieczona rolada z cukinią i rukolą

Żeby potrawa wyglądała apetycznie, cukinię należy smażyć na większym ogniu. Musi być miękka, ale nie „ciapowata”. Zamiast cukinii do rolady można dać usmażone pieczarki.

Składniki

  • 10 dag mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 jaja
  • 2 cukinie (ok. 40 dag)
  • 10 dag rukoli
  • 10 dag sera mozzarella
  • 5 dag żółtego sera gouda
  • 1 szklanka śmietany 12 proc.
  • 4 łyżki pasty typu ajwar
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

1. Oddzielić żółtka od białek. Do mąki dodać sól, mleko, żółtka i 2 łyżki wody, wymieszać. Ciasto odstawić na 10 min. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Pianę z białek ubić na sztywno. Dodać do ciasta, dołożyć posiekaną rukolę i delikatnie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym, wylać na nią ciasto cienką warstwą, uformować prostokąt 35x40 cm. Piec 15 min, wyjąć, schłodzić.

Reklama

2. Cukinię umyć, pokroić na cienkie plasterki, smażyć partiami na oleju z każdej strony. Doprawić do smaku.

3. Ajwar wymieszać ze śmietaną i posiekaną natką pietruszki. Na upieczone ciasto wyłożyć cukinię, posypać startą mozzarellą, polać sosem z ajwaru i śmietany. Zwinąć jak roladę, posypać z wierzchu startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec 10 min. Wyłożyć na półmisek, pokroić w plastry, podawać gorące.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje