Reklama

Pieczeń z suszonymi pomidorami

Przeciery, pomidory z puszki i suszone dodadzą smaku wielu potrawom. Doskonale sprawdzą się w połączeniu z mięsem, makaronem i pieczywem.

Składniki

  • 1,5 kg mielonego mięsa wieprzowego (łopatki, karkówki)
  • 2 jajka
  • kajzerka
  • szklanka mleka do namoczenia bułki
  • 4 ząbki czosnku
  • słoik suszonych pomidorów w oleju (240 g)
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka kminku mielonego
  • 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz i wędzona papryka w proszku
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

1. Bułkę namocz w lekko podgrzanym mleku, a gdy nasiąknie, dobrze odciśnij. 

2. Wymieszaj mięso z jajkami, bułką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. 

3. Odsącz z oleju suszone pomidory, pokrój je w kostkę i dodaj do mięsa. Dokładnie wymieszaj. 

4. Nasmaruj formę olejem i wyłóż do niej masę mięsną. wyrównaj wierzch mokrą dłonią lub łyżką. 

5. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez ok. godzinę. 

6. Przestudź pieczeń, zanim wyjmiesz ją z foremki. Doskonała na ciepło do obiadu i na zimno do chleba.

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy