Reklama

Pieczeń z owocową nutą

Pierś indyka (bez skóry) jest najchudszym mięsem – kotlet z piersi indyka (200 g) to zaledwie 160 kcal. To dobre źródło m.in. niacyny, selenu, witamin B6 i B12, a także cynku.

Składniki

  • pierś z indyka, ok. 1,2 kg
  • 200 g suszonych moreli
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek (do marynaty i obsmażenia mięsa)
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • duża szczypta gałki muszkatołowej płaska łyżeczka suszonej słodkiej papryki
  • pół łyżeczki soli
  • kostka warzywna

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj marynatę. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z oliwą, sokiem z pomarańczy, pieprzem, solą, słodką papryką i gałką muszkatołową. wymieszaj. Pierś z indyka natnij w środku nożem. Mięso natrzyj marynatą (także w środku). Wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. 

2. Rozcięte mięso wypełnij morelami i lekko podsmaż na oliwie z oliwek z każdej strony. 

3. Ułóż w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem (resztę moreli wrzuć do naczynia). Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180-200°C przez 50-60 minut, co 20 minut podlewając odrobiną ciepłej wody z rozpuszczoną kostką warzywną.

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy