Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pieczeń z nadzieniem porowo-serowym

Zamiast porów możemy użyć szpinaku.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 700 g porów
  • 25 g masła
  • 200 g serka śmietankowego
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki miodu
  • cebula
  • jajo
  • sól i pieprz do smaku
  • olej
  • 2 łyżeczki musztardy
  • ząbek czosnku
  • 100 g prażonej cebulki

1. Umyte pory kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pory i smażymy ok. 5 minut. Dodajemy serek, doprawiamy pieprzem, solą, mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Reklama

2. Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy, dodajemy do mięsa razem z bułką tartą, jajem, musztardą, doprawiamy pieprzem i solą, wyrabiamy.

3. Masę mięsną przenosimy na folię spożywczą lub aluminiową, wałkujemy na kwadrat o bokach 40x40 cm. Na środek wykładamy pory i za pomocą folii zwijamy dość ścisło w roladę.

4. Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy roladę i pieczemy ok. 60 minut w 180ºC. 10-15 minut przed końcem pieczenia wierzch rolady smarujemy płynnym miodem i posypujemy prażoną cebulką.

5. Pieczeń podajemy na ciepło z ziemniakami i surówkami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje