Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pieczeń z mięsa mielonego w ziołach

Z pieczonymi ziemniaczkami i cukinią.

Czas przyrządzenia: 105
Składniki dla: 4-6

Składniki

  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • Główka czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 800 g mieszanego mięsa mielonego
  • Łyżka ajwaru
  • 1 jajo
  • Sól, pieprz
  • 800 g małych ziemniaków
  • 5 łyżek oliwy
  • Po pęczku tymianku i rozmarynu
  • 2 cukinie
  • 100 g miękkiego masła
  • 6 łyżek bułki tartej
  • Tłuszcz do blachy

Kromki namoczyć w zimnej wodzie. 3 ząbki czosnku oddzielić, resztę główki przekroić na pół.

Reklama

Paprykę i 2 ząbki czosnku pokroić w kostkę.

W misce zmieszać: mięso, paprykę, odciśnięte pieczywo, ajwar, czosnek i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Uformować pieczeń i umieścić na blasze (zostawić wolne miejsce), obok ułożyć przekrojoną główkę czosnku. Piec w 175 st.C przez godzinę 15 minut.

Ziemniaki wymyć, skropić oliwą i posypać solą, po 30 minutach pieczenia ułożyć na blasze obok pieczeni.

 Ząbek czosnku drobno pokroić, zioła posiekać. Cukinie pokroić na kawałki.

Cukinie skropić oliwą, dodać część ziół i czosnek, podsmażyć na patelni.

Miękkie masło ubić za pomocą robota kuchennego na kremową masę, dodać zioła, bułkę tartą, lekko posolić. 10 minut przed końcem pieczenia na blachę dodać cukinię, a pieczeń posmarować przygotowanym masłem. Piec na złoty kolor.

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje