Reklama

Pieczeń rzymska z jajkiem

Z dobrze zmielonego mięsa przyrządzisz świąteczne pieczenie ze smakowitymi dodatkami.

Składniki

  • 1 kg mięsa wieprzowego, np. łopatki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa kajzerka
  • sól, pieprz suszony rozmaryn

Sposób przygotowania:

1. Kajzerkę namocz w wodzie. Mięso zmiel w maszynce. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj odciśniętą bułkę, cebulę i czosnek. Masę dobrze wyrób. Dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. 

2. Formę keksówkę natłuść i wysyp bułką tartą. Nałóż do niej połowę masy mięsnej. Ułóż jajka. Dopełnij resztą masy, starając się nie tworzyć pustych przestrzeni. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 60 minut. 

Zobacz także:

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy