Przejdź na stronę główną Interia.pl

​Pieczarki nadziewane szałwiowym pęczakiem

Pieczarki faszerowane powracają w naszym domu jak bumerang, zwłaszcza przy okazji spotkań towarzyskich, na których spodziewamy się wegetariańskich gości - pisze autorka przepisu Monika Walecka.

Składniki - na 3 porcje

  • 0,5 szklanki pęczaku
  • 6 dużych pieczarek
  • oliwa do smażenia
  • 0,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków szałwii
  • 3 łyżki uprażonych orzechów laskowych
  • 50 g sera provolone (lub innego, który się dobrze topi)
  • sól, pieprz do smaku

Jak przygotować:

Pęczak ugotuj na sypko, według instrukcji na opakowaniu.

Reklama

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Na blaszce umieść pieczarki, lekko je posól, skrop oliwą i wstaw do piekarnika na 20 - 30 minut, aby odparowały (po upływie połowy tego czasu możesz je przewrócić do góry nogami, aby odciekł z nich płyn).

Na patelni podgrzej oliwę. Wrzuć posiekaną cebulę z posiekanym czosnkiem i zeszklij je. Dodaj posiekaną szałwię i smaż jeszcze chwilę, aż listki będą chrupkie, a oliwa przeniknie jej aromatem. Wsyp pęczak, posiekane orzechy laskowe oraz pokrojony w bardzo drobną kostkę ser. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Dobrze zamieszaj.

Tak przygotowanym farszem nadziej pieczarki. Posyp każdą odrobiną startego sera i wstaw do piekarnika na 15 minut, aby ser się stopił i lekko zrumienił.

Podawaj natychmiast.

Przepis pochodzi z książki Moniki Waleckiej "Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność bliskim i sobie".


Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje