Reklama

Perliczka na miodzie

Staropolsko i wystawnie! Polecamy przepis na smakowitą perliczkę z miodem i jabłkami.

Składniki

  • perliczka
  • pieprz
  • 4 jabłka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • 10 plasterków boczku
  • garść orzechów włoskich
  • 250 ml miodu pitnego

Składniki na pęczotto

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • kilka borowików suszonych
  • 1 łyżka masła
  • wywar jarzynowy
  • sól

Składniki na solankę

  • 3 l wody
  • 5 łyżek soli

Przepis pochodzi z 326 odcinka programu "Ewa gotuje"

Sposób przygotowania:

Perliczkę moczyć przez kilka godzin w solance. Wyjąć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć pieprzem.

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Mniej więcej połowę włożyć do środka tuszki - wraz z czosnkiem. Spiąć wykałaczkami i związać dratwą. Nóżki skrępować.

Perlicę przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Obłożyć plastrami boczku. Dookoła dać jabłka i posiekane orzechy. Wlać miód pitny.

Reklama

Przykryć i wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 160 st. C. Piec przez 1 ½ do 2 godzin. Od czasu do czasu polać mięso sosem spod pieczenia. Po godzinie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze przez 20-30 minut w temp. 200 st. C.

Przygotować kaszę. Masło rozgrzać w garnku. Wrzucić i podsmażyć posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodać grzyby suszone (te, na których gotowany był wywar do zupy). Wsypać kaszę. Przesmażyć. Podlewać wywarem jarzynowym i gotować do miękkości. Przyprawić solą. Rozłożyć na półmisku. Udekorować pietruszką.

Po upieczeniu perliczkę ułożyć na kaszy. Sos zmiksować i przelać do sosjerki.

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy