Reklama

Nietypowy pasztet z wątróbek. Ewa Wachowicz dodaje do niego herbatniki

Przepis na idealny pasztet? Oto on. Nie tylko prosty w przygotowaniu, ale niepowtarzalny w smaku. A to za sprawą specjalnych dodatków. Sprawdźcie przepis od Ewy Wachowicz na pasztet drobiowy z herbatnikami i orzechami laskowymi. Goście będą prosić o dokładkę!

Przepis na pasztet drobiowy od Ewy Wachowicz

Pasztet można zrobić z różnego rodzaju mięs czy warzyw. Można też pokusić się na taki, którego podstawowym składnikiem jest wątróbka. Ewa Wachowicz w jednym z programów "Ewa Gotuje" podpowiedziała, jak można zrobić pasztet drobiowy z herbatnikami. - Kruche ciasteczka sprawdzają się nie tylko jako dodatek do deserów, można wykorzystać je również w słonych potrawach - przyznała autorka programu kulinarnego. 

Składniki na pasztet drobiowy:

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 200 g masła
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • pieprz
  • 100 g  herbatników
  • garść orzechów laskowych
  • kilka gałązek oregano do dekoracji

Polecamy również: Wysyp grzybów - oto różne odsłony potraw, jakie możecie z nich przygotować

Reklama

Przygotowanie pasztetu drobiowego

  1. Masło roztopić w rondelku. Wrzucić wątróbkę, wlać sos sojowy, wymieszać, przykryć i na wolnym ogniu dusić przez 15 minut.
  2. Niedużą formę keksową wyścielić folią spożywczą. Dno i boki wyłożyć herbatnikami.
  3. Wątróbkę zmiksować, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać i przełożyć do foremki z ciasteczkami. Posypać uprażonymi i lekko przesiekanymi orzechami laskowymi. Wstawić do lodówki, by pasztet zastygł.
  4. Przed podaniem udekorować świeżym oregano.

SprawdźEwa Wachowicz: Proste dania z kilku składników

 

Polsat
Dowiedz się więcej na temat: Ewa Wachowicz przepisy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy