Reklama

Pastelowe makaroniki o smaku migdałowym

Urocza przekąska na sylwestrową noc.

Składniki

  • 120 g migdałów blanszowanych lub mąki migdałowej
  • 200 g cukru pudru
  • 3 białka
  • 50 g drobnego cukru
  • opakowanie barwnika spożywczego lub sok z buraka, szpinaku albo marchwi
  • 200 g schłodzonej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

1. Dwie duże blachy (te z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Migdały mielemy na proszek i wsypujemy do miski (lub przesiewamy mąkę migdałową). W drugiej misce mikserem na najwyższych obrotach ubijamy białka. Gdy piana zacznie sztywnieć, stopniowo dosypujemy cukier. Na koniec dodajemy powoli barwnik spożywczy lub naturalny sok aż do uzyskania pożądanego koloru. 

2. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego albo torebki foliowej, której odcinamy róg. Wyciskamy na papierze porcje o średnicy ok. 3 cm. Następnie odstawiamy na 40-60 minut, by ciasteczka przeschły. Będą gotowe, gdy powierzchnia przestanie się przyczepiać do palca po dotknięciu. Wstawiamy do piekarnika o temperaturze 150°C i pieczemy 8-12 minut, uważając, by ciasteczka się nie zarumieniły. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na blasze na 10 minut, a potem przekładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia. 

Reklama

3. Serek mascarpone miksujemy, by stał się puszysty. W drugim naczyniu ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru. Łączymy z mascarpone i ubijamy na małych obrotach na sztywny krem. Gotowym przekładamy ciasteczka. 


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy