Reklama

Pasta alla Norma

Poznaj sycylijskie smaki.

Składniki

  • duży bakłażan
  • 200 g makaronu w kształcie rurek
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki passaty
  • 2 świeże pomidory
  • sól morska i zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • świeża bazylia
  • 10 g tartego sera, np. twardej ricotty

Przygotowanie:

Bakłażana pokrój na 1 cm plastry, a następnie na 1 cm podłużne prążki. Włóż do miski, posól, wymieszaj i odstaw na 20 minut. W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzucić makaron i gotuj (zgodnie z przepisem na opakowaniu), aż będzie al dente. Odcedź.

Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki, usuń nasiona. Zachowaj sok, a miąższ pokrój w kosteczkę. Na dużej patelni podgrzej 1 łyżkę oliwy razem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gdy lekko się zrumieni, dodaj resztę oliwy oraz bakłażana (wcześniej opłukanego z soli i osuszonego na ręczniku). Smaż około 5 minut co jakiś czas mieszając.

Reklama

Gdy bakłażan zmięknie, dodaj passatę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, oregano i cukrem. Gotuj minutę, następnie dodaj pokrojone świeże pomidory (razem z sokiem) i wszystko zagotuj. Wrzuć makaron. Dodać posiekane listki bazylii oraz tarty ser, dokładnie wymieszaj i rozłóż na porcje.

Zobacz także:


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy