Przejdź na stronę główną Interia.pl

Partnerstwo wschodnie

Ponoć w kwestiach kulinarnych z natury jesteśmy konserwatystami. Ale trudno w to uwierzyć, gdy pomyśli się, jak szybko i mocno Polacy polubili kuchnię dalekowschodnią.

A skoro tak, po popularnych orientalnych daniach dla początkujących przyszedł czas na propozycje dla zaawansowanych. Zapomnij na chwilę o sushi i sajgonkach. Wok w dłoń! Będziemy przyrządzać ryż i makaron po chińsku, japońsku, wietnamsku.

Reklama

Smażony ryż po kantońsku z kurczakiem, rybą i kiełkami fasoli

(na 4 porcje)

Czas przygotowania: 20 minut

Poziom trudności: 20

Składniki: 80 ml oleju roślinnego; 30 g solonej ryby suszonej, np. dorsza (www.sklep.solera.pl); 100 g filetów z udka kurczaka pokrojonych na kawałki; 2 jajka; 400 g długoziarnistego ryżu ugotowanego na parze; 1/2 szklanki drobno posiekanej cebulki dymki; 1 szklanka kiełków fasoli sparzonych we wrzątku; 1 łyżka jasnego sosu sojowego

Rozgrzej połowę oleju w woku. Dodaj soloną rybę i smaż ok. 2-3 minut. Następnie przełóż rybę do miseczki. Wrzuć do woka kurczaka, smaż 1-2 minuty, często mieszając. Wyjmij i także włóż do miseczki. W garnuszku roztrzep jajka. Wlej do woka pozostały olej i na rozgrzanym smaż jajka, mieszając, aż zaczną się ścinać. Następnie dodaj ryż, a po 2 minutach wrzuć rybę, kurczaka i resztę składników. Smaż razem ok. 2 minut, często mieszając, dopraw do smaku sosem sojowym. Podawaj gorący. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje